g r mottez eihrqticw5c unsplash News
g r mottez eihrqticw5c unsplash
News

De gevaarlijkste plekken op Belgische wegen: hier loop je het grootste risico op een ongeval

Hoewel het aantal verkeersongevallen in België in het algemeen daalt, blijft het aantal incidenten op bepaalde locaties alarmerend hoog. Rijhulpdienst Coyote heeft recent verkeersdata geanalyseerd en kwam tot een duidelijke conclusie: sommige wegen in België zijn aanzienlijk gevaarlijker dan andere. De analyse wijst uit waar je als bestuurder extra alert moet zijn — en dat geldt niet alleen voor drukke stadscentra.

Hoe Coyote gevaarlijke zones detecteert

De gegevens waarop Coyote zich baseert, zijn afkomstig van meldingen die automobilisten zelf doen via hun toestellen of apps. Deze meldingen betreffen incidenten zoals ongevallen, stilstaande voertuigen en andere obstakels op de weg. Doordat deze informatie in real time gedeeld wordt, ontstaat er een nauwkeurig beeld van waar zich het vaakst problemen voordoen. "Onze gebruikers vormen samen een collectieve waarnemer," legt een woordvoerder van Coyote uit. “We kunnen op basis van deze meldingen vrij precies zeggen welke locaties een verhoogd risico op ongevallen hebben.”

Seizoensinvloeden op het aantal ongevallen

Het aantal incidenten is niet constant doorheen het jaar. Tijdens de eerste vijf maanden van 2024 bleef het relatief stabiel met gemiddeld rond de 4.200 à 4.600 ongevallen per maand. In juni daalde dit cijfer opvallend tot 2.740. Vanaf september kwam er echter een duidelijke stijging, met oktober als uitschieter: toen werden er maar liefst 5.315 ongevallen geregistreerd. Deze seizoensgebonden verschillen benadrukken hoe belangrijk het is om extra voorzichtig te zijn bij slechter weer, zoals tijdens herfst en winter, wanneer de wegen gladder zijn en de zichtbaarheid vaak beperkter is.

De gevaarlijkste verkeerspunten in Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest springt één locatie er met kop en schouders bovenuit: de Ring ter hoogte van Anderlecht. Daar vonden in de eerste negen maanden van 2024 maar liefst 55 incidenten plaats. Andere zwarte punten in de hoofdstad zijn de Madoutunnel (42 incidenten), de E40 in Sint-Lambrechts-Woluwe (25), en de E411 in Oudergem (21). Ook de Generaal Jacqueslaan in Etterbeek en de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe zijn hotspots, elk met 18 geregistreerde incidenten. In de binnenstad vormen vooral de Wetstraat en de Annie Cordytunnel zones waar extra waakzaamheid geboden is. (lees verder onder de afbeelding)

De gevaarlijkste plekken op Belgische wegen: hier loop je het grootste risico op een ongeval

Vlaanderen: focus op de Brusselse Ring

Opvallend genoeg liggen de gevaarlijkste verkeerspunten in Vlaanderen niet in grootsteden zoals Antwerpen of Gent, maar in de omgeving van Brussel. De Ring rond Brussel blijkt een ware risicogebied. Vooral de zone bij Wemmel, vlakbij de Heizel, scoort hoog met 185 incidenten. De Ring bij Zaventem (178) en bij Sint-Stevens-Woluwe (169) volgen op de voet. De Antwerpse Ring, hoewel berucht om files, telde in vergelijking ‘slechts’ 40 incidenten in de laatste twee maanden. Andere risicovolle wegen zijn de E40 richting de kust en de E17, waar het verkeer vaak zwaar is en ongevallen leiden tot lange wachttijden — tot wel twee uur op de E40.

Wallonië: van Milmort tot Jemeppe

Ook in Wallonië zijn er duidelijke zwarte punten. De gevaarlijkste zone is de E40 bij Milmort, waar 74 incidenten werden geregistreerd. Daarna volgen de Ring bij Kasteelbrakel (33) en de Koning Boudewijnsnelweg in Barchon (32). De Route du Condroz in Seraing en de Quai Jules Destrée in Jemeppe zijn eveneens locaties waar vaak ongevallen gebeuren. De snelweg A27/E42 in de buurt van Dison, richting Spa, wordt ook als risicovol beschouwd.

Hoe technologie helpt om ongevallen te vermijden

Coyote is al meer dan tien jaar actief als rijhulpsysteem, en begon ooit als eenvoudige radarwaarschuwer. Vandaag waarschuwt het systeem bestuurders niet alleen voor flitsers, maar ook voor gevaarlijke verkeerssituaties. Bestuurders krijgen meldingen wanneer ze een risicovolle zone naderen: op snelwegen 2 kilometer op voorhand, op hoofdwegen 1 kilometer en in steden 500 meter. Deze tijdige waarschuwingen kunnen ongevallen helpen vermijden en zorgen ervoor dat bestuurders hun rijgedrag tijdig kunnen aanpassen. Alle verzamelde data wordt anoniem gedeeld met overheidsinstanties. Op basis van deze inzichten kunnen beleidsmakers gerichter ingrijpen, bijvoorbeeld door gevaarlijke kruispunten veiliger in te richten of verkeerscontroles te intensiveren op risicovolle wegen.

Anticiperen op potentieel gevaarlijke situaties

Het kennen van de gevaarlijkste verkeerspunten in België is niet enkel belangrijk voor chauffeurs die er dagelijks rijden, maar ook voor occasionele weggebruikers. Kennis is macht — zeker wanneer het over verkeersveiligheid gaat. Door deze zones op voorhand te kennen, kan je als bestuurder beter anticiperen op potentieel gevaarlijke situaties. Hoewel technologie zoals Coyote een belangrijke rol speelt in het verhogen van de verkeersveiligheid, blijft de verantwoordelijkheid uiteindelijk bij de bestuurder. Alert blijven, snelheid aanpassen en je route plannen met kennis van risicozones kan het verschil maken tussen een veilige rit en een ongeval.

(Bron: Gocar - Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties