Koning Filip vindt ophef rond zijn ontspanningsreisje tijdens terreurniveau 4 ‘futiliteit’ (video)

Waar was jij tijdens de verhoging van het terreurniveau? Vermoedelijk thuis. Waar zat de koning? In een kuuroord in Bretagne.

En daar zijn ook beelden van. Meer bepaald één foto in het bijzonder. Satirisch blad ‘Le Canard enchaîné’ bracht een foto van de koning in badjas, genietend van wat lijkt op een cocktail.

Waar hoort een koning eigenlijk te zijn wanneer zijn land in rep en roer staat? Misschien… In het land zelf? Nu, pas op: zijn reisje werd wel wat ingekort. En we begrijpen dat een op voorhand gepland ontspanningsreisje dusdanig belangrijk is dat je het niet bij het minste of geringste meteen onderbreekt. Maar een land in staat van grote alertheid en waarbij mogelijke aanslagen ‘ernstig en zeer nabij’ zijn? Misschien toch de moeite om als de bliksem te maken dat je terug op je troon zit?

Het zijn vragen die we ons kunnen stellen. Net als de vraag wat überhaupt nog de functie of het nut van een koning is. Maar bon. Waarde landgenoot, spits de oren, want het zijne Majesteit den Konink heeft gereageerd op de situatie. Op subtiele wijze uiteraard.

“Gisteren bracht ik heel de namiddag door met familieleden van slachtoffers van de aanslagen in Parijs en Bamako”. Goed! Zo hoort het. En de man vindt het ook spijtig dat er zoveel heisa ontstaan is rond de hele zaak. Een zaak die hij trouwens afschrijft als ‘futiliteit’. Zaken die dus “weinig voorstellen in vergelijking met het essentiële van het leven.” Diep…

Kromweg zijn afwezigheid en de ophef daaromtrent afschrijven als onbelangrijk in vergelijking met het menselijke leed is natuurlijk wel heel makkelijk. We zouden zelfs ‘goedkoop’ durven zeggen. Alsof zijn waarde landgenoten slechts om één ding tegelijkertijd verontwaardigd kunnen zijn.

Bon, we hopen dat de cocktail gesmaakt heeft, uwe Hoogheid. (RVH)


Alerte de niveau 4 à Bruxelles, le couple royal en thalasso à Quiberon

Bron: HLN/VTM/Nieuwsblad

Leave a Reply

Your email address will not be published.