Medewerkers FOD Financiën stelen 70.000 euro, zaak in de doofpot

Er zijn grote problemen met de interne controle bij de Federale Overheidsdienst Financiën. Dat blijkt uit verschillende auditrapporten. Volgens de rapporten heeft de interne auditdienst zeer weinig personeel. Wanneer onregelmatigheden worden vastgesteld, worden die vaak door leidinggevenden in de doofpot gestopt. Via de wet op Openbaarheid van Bestuur kon de vrt-nieuwsredactie een aantal documenten bij […]

Er zijn grote problemen met de interne controle bij de Federale Overheidsdienst Financiën. Dat blijkt uit verschillende auditrapporten. Volgens de rapporten heeft de interne auditdienst zeer weinig personeel. Wanneer onregelmatigheden worden vastgesteld, worden die vaak door leidinggevenden in de doofpot gestopt.


Via de wet op Openbaarheid van Bestuur kon de vrt-nieuwsredactie een aantal documenten bij de Federale Overheidsdienst Financiën opvragen, die afkomstig zijn van de interne auditdienst. De interne auditdienst bestaat uit twee mensen voor een departement van meer dan 22.000 ambtenaren, waar miljarden euro’s omgaan.

De vrt heeft het over drie rapporten. Volgens één rapport sjoemelden in 2006 controleurs van de Koninklijke Munt bij het aanmaken van twee-eurostukken. In het rapport vertellen werknemers dat ze collega’s van de controleafdeling zien buitenrijden met een gecamoufleerd karretje. Het rapport concludeert dat er een tekort aan metaal voor de munten is voor bijna 70.000 euro.

In een tweede rapport gaat het om een door het Controlecentrum in Leuven opgelegde boete aan een frauderend particulier. De Gewestelijke Directeur van Leuven verlaagt de boete echter, van 76.908 euro naar 3.840 euro boete, vermoedelijk vanwege connecties.

In een heel recent dossier richt een fiscaal controleur op zijn thuisadres gastenkamers in, maar sjoemelt met de kosten op zijn belastingaangifte, die hij overigens zelf controleert en achteraf ook corrigeert. De fraude wordt ontdekt, maar op alle niveaus, tot op het directiecomité van de FOD Financiën wordt het indienen van een klacht tegengehouden. De betwiste controleur wordt gedetacheerd naar de PS-senaatsfractie, maar werkt nu op de studiedienst van de PS.
“Tot op het bot uitzoeken”

Het departement Financiën wil niet reageren op de kwestie, omdat het gaat om interne documenten. Financiën zegt wel dat de drie dossiers intussen zijn overgemaakt aan het parket. Staatssecretaris voor Fraudbestrijding John Crombez zegt de dossiers niet te kennen, maar wil dat alles “tot op het bot” wordt uitgezocht.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments