OPVALLEND : Rechter betrapt terwijl ze gevangene kust die ze strafvermindering wou geven (video)

Niet zo professioneel

De Argentijnse rechter Mariel Suarez ligt momenteel zwaar onder vuur nadat beelden uitkwamen waarop ze de gevangene Cristian Mai Bustos lijkt te kussen. Dat op zich is al controversieel, maar wat het nog erger maakt is dat ze kort daarvoor nog in de jury zetelde tijdens het proces van Bustos en daar als enige jurylid probeerde om hem strafvermindering te geven. Uiteindelijk werd hij toch tot levenslang veroordeeld voor een dubbele moord : eerst van zijn stiefzoon en vervolgens van een politieagent die hem probeerde te arresteren.

De beelden dateren van amper een week na de veroordeling, toen Suarez de moordenaar in de gevangenis bezocht. De rechter is nu ook aangeklaagd door het Argentijnse hooggerechtshof voor vermeend ongepast gedrag. Het gerecht zal moeten bepalen of de rechter de ethische regels van haar beroep heeft overtreden.

Mariel Suarez zelf ontkent alle beschuldigingen en geeft een originele uitleg voor de feiten : “Ik heb geen sentimentele relatie of persoonlijke banden met de moordenaar. Ik stemde voor strafvermindering omdat ik zijn versie van de feiten geloofde. Daarnaast heb ik wel een professionele relatie met hem, want ik wil een biografie over hem schrijven vanwege zijn verhaal. Het wordt mijn allereerste boek. Op de beelden waren we niet aan het kussen, maar aan het praten. Omdat het geheime gesprekken waren, praatten we van heel dichtbij om niet afgeluisterd te worden.”