“Stiefmoeder wilde kinderen lelijk maken om aandacht niet te hoeven delen”

Daniela Mancini (36) heeft haar stiefkinderen van 2 en 5 met ontstopper overgoten, omdat ze hen ‘lelijk’ wilde maken. “In haar ogen zouden ze dan geen waarde meer hebben voor hun vader en zou hij al zijn aandacht weer op haar kunnen richten”, getuigde de gerechtspsychiater woensdagnamiddag voor het Antwerpse assisenhof. Daniela werd door een […]

Daniela Mancini (36) heeft haar stiefkinderen van 2 en 5 met ontstopper overgoten, omdat ze hen ‘lelijk’ wilde maken. “In haar ogen zouden ze dan geen waarde meer hebben voor hun vader en zou hij al zijn aandacht weer op haar kunnen richten”, getuigde de gerechtspsychiater woensdagnamiddag voor het Antwerpse assisenhof.

Daniela werd door een college van psychiaters onderzocht en zij stelden bij haar een persoonlijkheidsstoornis met theatrale, narcistische en borderline kenmerken vast. Dat betekent onder meer dat ze zichzelf als het middelpunt van alles ziet en de anderen, waaronder dus ook haar stiefdochters, degradeert tot ‘objecten’.

“Uiterlijk is alles”

In haar omgang met anderen gaat ze alles heel zwart-wit zien: als ze niet de volle 100 procent van haar partners aandacht krijgt, staat dat in haar ogen gelijk met geen aandacht. Ze kan volgens de gerechtspsychiaters enkel oppervlakkige relaties aangaan en zal anderen aan zich proberen te binden met haar uiterlijk, want in haar ogen is dat de reden dat mensen elkaar graag zien.

“Als je dit alles nu terugkoppelt naar de feiten, dan kan het verminken van de slachtoffers gezien worden als hen “lelijk” maken, waardoor ze in haar ogen geen waarde meer zouden hebben voor hun vader. Ze wilde zijn aandacht niet meer met hen delen”, stelde gerechtspsychiater Chris Dillen.

Het feit dat Daniela na de aanval met ontstopper geen emoties of interesse in het lot van de kinderen had getoond, viel volgens Dillen perfect te rijmen met haar stoornis. “Ze zag de kinderen als objecten die ze wilde beschadigen en daar was ze in geslaagd, dus waarom zou ze zich daar nog druk om maken?” “En wat als dat meisje gestorven was?”, vroeg assisenvoorzitter Dirk Thys. “Dan was het in haar ogen grondig beschadigd”, klonk het antwoord.

“Er zijn kosten aan”

Er zijn volgens de deskundige ‘kosten’ aan Daniela, maar niet in die mate dat ze ontoerekeningsvatbaar is. Voor haar stoornis zijn behandelingsmogelijkheden, maar dan moet ze eerst inzien dat ze een probleem heeft. “En zelfs dan spreken we enkel over oplapwerk, want haar ‘fundamenten’ zijn beschadigd. Zo’n problematiek krijg je mee via de opvoeding.”

Zonder behandeling bestaat evenwel het risico dat de feiten zich herhalen, wanneer ze in een gelijkaardige relatie met kinderen terecht komt. Donderdag komt nog familie van Daniela getuigen en in de namiddag beginnen de pleidooien.

De moeder van vader Axel heeft zich intussen ook burgerlijke partij gesteld.

Archieffoto JHS BELGA

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments