Van In maakte Pieter Aspe schatrijk News
Van In maakte Pieter Aspe schatrijk
News

Van In maakte Pieter Aspe schatrijk

Als we sommige Bekende Vlamingen mogen geloven, is het niet makkelijk om goed te leven van hun artistieke en/of andere uitspattingen. Wij vroegen ons af of het echt zo erg gesteld was, dus lieten we onze meest financieel onderlegde redacteur de financiën van onze BV's uitspitten!Pieter Aspe is het pseudoniem van Pierre Aspeslag. Hij werd geboren in Brugge op 3 april 1953. Pieter Aspe studeerde Latijn-Wetenschappen aan het Sint-Leocollege in Brugge. Hij heeft twee kinderen: Tessa (1972) en Mira (1974) en één kleindochter: Lisa.

De loopbaan van Aspe was er oorspronkelijk één van twaalf stielen en dertien ongelukken. Hij werkte onder andere als magazijnier, verkoper, seizoenagent bij de zeevaartpolitie, fotograaf en studiemeester. Hij was ook enkele jaren conciërge van de Heilige-Bloedkapel in Brugge. In 1976 was hij kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen op de dissidente lijst 'Christen-Democraten'. Aspe werd niet verkozen. Tegenwoordig woont Pieter Aspe in Blankenberge langs de haven.

Pieter Aspe schrijft misdaadromans met als hoofdpersonen hoofdinspecteur Pieter Van In en substituut Hannelore Martens, die in Aspe’s debuutverhaal Het vierkant van de wraak uit 1995 zijn geliefde wordt. De meeste verhalen spelen zich in Brugge af. Sinds 1996 is Aspe voltijds auteur.

In 2001 ontving Aspe de Hercule Poirotprijs voor zijn roman Zoenoffer. In opdracht van VTM werden in Brugge de eerste tien misdaadromans van Aspe verwerkt tot een televisieserie, getiteld Aspe. Er werden ook een tweede, derde en vierde reeks opgenomen, maar deze zijn geen verfilmingen van Aspes boeken. Wel werd onder het toeziend oog van Aspe zelf voortgebouwd op het elan van de boeken.

Na de eerste reeks van Aspe op tv is zijn boekenverkoop immens toegenomen en staat de teller eind 2008 op meer dan anderhalf miljoen verkochte boeken in België en Nederland. In de regel vangt een auteur tien procent van de verkoopsprijs (zonder btw). Sommige auteurs verdienen een stuk meer. Het exacte percentage hangt ondermeer van de onderhandelingskracht en de populariteit van de schrijver af. Van zodra een schrijver echt succesvol wordt, richt hij op aanraden van zijn boekhouder een vennootschap op. Meestal gaat het om een bvba.

Aan Vacature vertelde Aspe dat hij graag geld uitgeeft aan mooie dingen zoals antiek. ‘Mooie dingen mogen iets kosten’ vertelt de auteur daarover. De vennootschap van Pierre Aspeslag heet Alfadette. De naam verwijst naar de tweede echtgenote van de schrijver: Bernadette Vandenbroucke. Opvallend punt is dat ze volgens Het Staatsblad begin april 2008 werd benoemd als bijkomende niet-statutaire zaakvoerder van de vennootschap. Alfadette werd in 2003 opgericht.

Op nauwelijks zeven jaar tijd is de bvba uitgegroeid tot een uit de kluiten gewassen firma. Op de passiefzijde van de balans valt een overgedragen winst van iets meer dan een miljoen euro op. Het is het resultaat van de hoge winsten die door Aspe stelselmatig in het verleden behaald werden. Ook de resultatenrekening bevestigt deze goede gang van zaken. Over het boekjaar 2009 werd een zeer comfortabele bruto-marge (verschil tussen omzet en welbepaalde kosten) van 350.000 euro behaald. Dat leverde na belastingen een mooie netto-winst van 180.000 euro op. In 2008 werd een iets lagere bruto-marge van 300.000 euro opgetekend. In dat boekjaar werd een netto-winst van 164.500 euro opgetekend.

Via Alfadette bezit Aspeslag een participatie van 100 procent in de Blankenbergse vennootschap Op Drift. De naam is niet slecht gekozen want over het verlengde boekjaar dat van 10/4/08 tot 31/12/09 liep, werd een verlies van ruim 58.000 euro opgetekend. Het impliceert dat het eigen vermogen van de recent opgerichte vennootschap (2008) negatief is. Die rode cijfers staan onmiddellijk ook op de passiefzijde van de balans als overgedragen verlies.

Om de waardering van Pieter Aspe te kennen, kijken we naar de reserves en overgedragen winst (of verlies). Het is een conservatieve waarderingsmethode. Bij Aspe komen we op die manier uit op net geen miljoen euro. Hij is de rijkste vandaag levende Vlaamse auteur.

Waardering Pieter Aspe: 997.000 euro

Wat die andere Bekende Vlamingen precies verdienen, daar kan je achterkomen in onze overzichtstabel.

Hier vind je Aspe bij de presentatie van zijn 27ste boek:

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties