Vanaf nu in Iran: geen geld? Geen seks!

In Iran hoeven vrouwen niet gescheiden te zijn om alimentatie te ontvangen: de man moet zijn vrouw steeds wat toestoppen. Een Hooggerechtshof besliste nu dat als hij niet betaalt, zij niet meer verplicht is seks met hem te hebben.In Iran is het namelijk zo dat wanneer men trouwt, de maandelijkse ‘alimentatie’ reeds in het huwelijkscontract […]

In Iran hoeven vrouwen niet gescheiden te zijn om alimentatie te ontvangen: de man moet zijn vrouw steeds wat toestoppen. Een Hooggerechtshof besliste nu dat als hij niet betaalt, zij niet meer verplicht is seks met hem te hebben.

In Iran is het namelijk zo dat wanneer men trouwt, de maandelijkse ‘alimentatie’ reeds in het huwelijkscontract wordt vermeld. Afhankelijk van de afkomst en het inkomen van de man, kan dit bedrag soms hoog oplopen.

Decennia lang werd dit slechts als een formaliteit gezien, maar vanaf nu worden mannen dus verplicht om te betalen. Want als manlief dat niet doet, heeft de vrouw het recht al haar wettelijke en religieuze plichten te weigeren. Of met andere woorden: dan moet meneer zelf zijn potje maar koken en in bed op zijn kin kloppen.

Verder is het in Iran ook zo dat, als de man na een eventuele echtscheiding niets betaalt, hij mogelijk een gevangenisstraf krijgt. Wel is het zo dat vrouwen niet het recht hebben om zelf de echtscheiding aan te vragen. Hierop zijn wel uitzonderingen: wanneer ze getrouwd zijn met een drugsverslaafde of een veroordeelde misdadiger, kan dit wel. (SL)

Leave a Reply

Your email address will not be published.