Review: ROG Strix G17 – Een stoere gaming laptop met veel rekenkracht voor een gunstige prijs

Topkwaliteit

Republic of Gamers, het gaming merk van Asus, brengt dit jaar verschillende gaming laptops uit. De ROG Zephyrus Duo 15 SE die we laatst onder de loep hadden genomen, was de meest high end laptop. Nu hebben we de mogelijkheid gekregen om aan de slag te gaan met de ROG Strix G17. Ook dit is een zeer krachtige laptop, maar ongeveer voor de helft goedkoper dan de ROG Zephyrus Duo 15 SE. Is de ROG Strix G17 een aanrader?

Veel rekenkracht in een 17 inch behuizing

ROG brengt verschillende gaming laptops uit met allemaal verschillende configuraties. De ROG Strix G17 is uitgerust met een zeer krachtige Ryzen 9 5900HX-processor waarmee je zonder zorgen kan multitasken ongeacht hoeveel applicaties je tegelijk hebt aanstaan. Wat betreft videokaart is er gekozen voor een Nvidia RTX 3070 met 8GB videogeheugen en ROG Boost. Met laatstgenoemde kan je als het ware extra performance krijgen door de videokaart te laten draaien op 130W in plaats van de standaard 115W. Hiermee krijg je net wat meer performance uit je games.

De ROG Strix G17 bevat verder 16GB aan DDR4 RAM-geheugen, die je eventueel verder kan uitbreiden naar 32GB. Voor het opslaan van je games, bestanden en programma’s, is er een snelle 1TB NVME SSD. De laptop heeft een prijskaartje van €1999. Er is ook een variant van de G17 beschikbaar met een RTX 3060, die kost €1599.

Daarnaast is er ondersteuning voor Bluetooth 5.1 om draadloze apparaten te verbinden. Er is gekozen voor de nieuwste Intel Wi-Fi 6 (802.11ax) netwerkkaart. Indien je beschikt over een Wi-Fi 6 Router, dan kan je met deze laptop profiteren van meer snelheid, minder lag en een lagere ping.

Luide speakers

De ROG Strix G17 bevat Twin Smart Amp-luidsprekers die indruk maken. Laptops hebben vaak middelmatige speakers waar je de base nauwelijks hoort. Bij de ROG Strix G17 is dit niet het geval. De speakers geven helder geluid en kunnen behoorlijk luid worden. Volume op 45% op de G17 is gelijk aan 100% van onze werk-laptop.

Wat betreft de twee ingebouwde ventilatoren, hoor je ze alleen bij zware taken of het gamen. De CPU en GPU hebben allebei een eigen ventilator. Bij zwaar gebruik zoals het gamen, gaat de temperatuur omhoog en dan beginnen de fans steeds harder draaien. Het geluid kan wel oplopen tot 49dBA. Als dit je stoort, dan is een koptelefoon aangeraden tijdens het gamen. Bij normaal gebruik, zoals tekstverwerken, video kijken of browsen, is de laptop muisstil. De Nvidia GPU wordt dan ook uitgeschakeld zodat de minder zware geïntegreerde Radeon graphics van de Ryzen 9 gebruikt kan worden.

Vloeiende 300Hz-beeldscherm

Wat deze laptop bijzonder maakt is het 17.3 inch Full HD 300Hz-beelscherm met een maximale helderheid van 355 NITS. Games kunnen tot een framerate van 300 per seconden weergegeven worden op deze laptop. Dat is simpelweg waanzinnig, vooral als je bedenkt dat nog altijd veel console-games draaien op 30 frames. Dit is een beeldscherm die gelijkwaardig is aan wat eSporters gebruiken. Daarnaast heeft dit scherm een verversnelheid van maar 3ms, waardoor jouw input direct wordt weergegeven zonder enige vertraging. Als laatste wordt AMD Freesync ondersteund waarmee screen tearing tegen wordt gegaan.

Voor de gamer is dit een geweldig beeldscherm. Voor de content creator misschien wat minder interessant. Ondanks dat de kleurweergave prima is, zoekt de content creator vaak meer details. Daar zijn andere beeldschermen geschikter voor. Het is duidelijk dat Asus hier heeft gekozen voor een beeldscherm waar de prioriteit ligt op zo vloeiend mogelijk gamen. Al het andere staat op de tweede plek.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord van de ROG Strix G17 is uitstekend. Je krijgt een volledig keyboard met een numpad. Alle toetsen hebben kleine ruimtes waardoor het niet compact aanvoelt zoals bij veel laptops. De toetsen zelf voelen goed aan en het tikt lekker weg.

De toetsen zijn allemaal individueel verlicht. Niet alleen de belangrijkste iconen worden verlicht, maar ook de secundaire iconen zoals apenstaartje en hashtag. Met de ROG Armory Crate-applicatie kan je de verlichting van de toetsen geheel naar wens aanpassen.

De touchpad van de ROG G17 is één groot geheel waar de rechter en linker-muisklik zijn ingebouwd. De touchpad werkt vloeiend net als het beeldscherm. Bewegingen worden goed geregistreerd en swipe-shortcuts werken hier voortreffelijk.

Stoer design

Laten we direct met de deur in huis vallen, wij waren eerst sceptisch, maar zijn fan geworden van het design van de ROG Strix 17. Aan de onderkant van de laptop is er een lange LED-lichtbar. De verlichting geeft een hele coole uitstraling, vooral wanneer het donker is, of wanneer de ondergrond het licht weerkaatst. De verlichting is als het ware ambilicht maar ingebouwd in een laptop. Het is zeker opvallend, maar als iets zo stoer oogt als de G17, dan wil je dat anderen het zien. De klep van deze laptop is van aluminium, het ziet er strak uit met een ROG-logo die oplicht. De palmsteun van deze laptop is mat grijs, voelt goed aan en is gelukkig geen vingerafdruk-magneet.  

De laptop dimensies zijn: 282mm (lengte), 395mm (breedte) en dikte (21,4mm). Een laptop die dus ietsje groter is dan de meeste 15 inch-systemen, maar hier krijg je een grote 17 inch beeldscherm. De laptop is dun voor een gaming laptop. Het tijdperk van dikke koelkast gaming laptops, lijkt voorbij. Het gewicht is 2.4KG, wat niet slecht is voor een 17 inch gaming laptop.

Veel aansluitingen maar geen HDMI 2.1

Opvallend is dat de ROG Strix G17 aan de rechterkant helemaal geen aansluitingen heeft. Alle aansluitingen zijn aan de linker of achterkant te vinden. Aan de achterkant is er een USB 3.2 Type-A, een USB 3.2 Type-C (handig voor het aansluiten van een powerbank), een connector voor de oplader, een netwerkaansluiting en een HDMI-poortje te vinden. Laatstgenoemde valt tegen want het is helaas niet HDMI 2.1. Hierdoor kan je met deze laptop niet op 4K 120fps spelen wanneer je het aansluit op een 4K tv. Alleen gamen op 4K-resolutie op een framerate van 60 is mogelijk met HDMI 2.0b.

Aan de linkerkant van de ROG Strix G17, zijn er twee USB 3.2 Type-A-aansluitingen en een headset-verbinding te vinden. Jammer genoeg is er geen MicroSD kaartlezer, weer een punt die met name content-creators belangrijk vinden. Ook hier laat de fabrikant zien dat deze laptop vooral gemaakt is voor de doelgroep gamers.

Webcam ontbreekt

Helaas een minpunt bij alle ROG gaming laptops van 2021. Er is geen ingebouwde webcam te bekennen. Met name dit jaar door de pandemie is het belang van een webcam van cruciale belang. Mensen werken of studeren vanuit huis en daarvoor is een webcam zeker nodig. Op de ROG G17 ontbreekt een webcam en moet je dus zelf een externe webcam aanschaffen.

Performance uitstekend

De ROG Strix G17 is een zeer krachtige laptop, zoals hieronder in de benchmark-resultaten is te zien. De RTX 3070 kan iedere moderne game draaien. Alle games behalen makkelijk de 60 frames, maar hier wil je natuurlijk gaan voor het maximale namelijk 300 frames per seconde. Daarvoor is de ingebouwde ROG Boost voor meer performance handig. Ook de geavanceerde AI-functie van Nvidia genaamd DLSS kan zorgen voor enorm veel toegevoegde waarde om zoveel mogelijk frames te krijgen.

De tabel hieronder laat zien dat op Cyberpunk 2077 na, alles boven de 60 frames per seconde komt. Alle shooters draaien makkelijk boven de 120 frames per seconden. Een zware game zoals Red Dead Redemption 2 op max settings draait op een gemiddelde framerate van 77. Voor zulke prestaties betaalde je nog maar een jaartje gelden meer dan €3000 voor. Deze laptop presteert in enkele gevallen beter dan duurdere laptops die beschikken over een RTX 3080, maar die bijvoorbeeld draaien op 80 of 100W. Als je een laptop gaat kopen, kijk dan goed naar hoeveel watt de videokaart gebruikt.

Verrassend is hoe cool deze laptop blijft tijdens het gamen. De GPU kwam nauwelijks boven de 80 graden Celsius, wat behoorlijk goed is. Veel gaming laptops bereiken makkelijk de 90 graden Celsius. Omdat dit een 17 inch laptop is, is er meer ruimte voor ventilatie. De G17 heeft daarnaast vier ventilatie-uitgangen, en die zijn precies gepositioneerd bij de locaties van de CPU en GPU. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van liquid metal in plaats van koelpasta, en dat heeft ongetwijfeld ook positieve effect gehad.

Batterijduur best goed

Wij zijn gewend dat de batterij van een gaming laptops heel snel leeg raakt. De ROG G17 met een 90W batterij doet het best goed bij normaal gebruik. Zo hebben we acht uur kunnen browsen en 7 uur video’s kunnen bekijken. Bij gamen is de batterij wel snel leeg (1,5 uur), maar gamen zonder dat de oplader is aangesloten, is toch niet aangeraden aangezien je dan niet optimaal performance krijgt.  

Conclusie

De ROG Strix G17 is een geweldige laptop. De laptop oogt heel cool, typt heel lekker, de thermal-prestaties zijn goed, het beeldscherm is waanzinnig snel, de batterijduur is beter dan verwacht en je krijgt heel veel rekenkracht. De performance van deze laptop is zo goed, dat het veel duurdere laptops die beschikken over een RTX 3080, kan verslaan. Kortom, voor de prijs van €1999, krijg je een gaming laptop die op veel punten even goed of zelfs beter is dan laptops die boven de €3000 kosten. Als je een nieuwe gaming laptop zoekt, dan is de ROG Strix G17 een absolute aanrader.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments