Review: ROG Zephyrus Duo 15 SE – De meest krachtige gaming laptop met twee 4K-beeldschermen

Een indrukwekkend apparaat

Republic of Gamers, het gaming merk van Asus, bracht afgelopen jaar de ROG Zephyrus Duo uit. Een unieke gaming laptop die veel aandacht kreeg door gamers en de media. Het beschikte over de meest krachtige specificaties en een design die indruk maakte. De laptop van 2020 had echter één groot minpunt en dat was dat het beschikte over een Intel CPU, terwijl de processoren van AMD op dit moment simpelweg beter zijn. Asus heeft deze feedback meegenomen en de ROG Zephyrus Duo 15 SE, het 2021-model voorzien van een zeer krachtige AMD Ryzen CPU. Wij mochten van ROG een tijdje de ROG Zephyrus Duo 15 SE flink aan de tand voelen.

Het vlaggenschip van ROG

ROG brengt verschillende gaming laptops uit met allemaal verschillende configuraties. De ROG Zephyrus Duo 15 SE is het vlaggenschip van ROG voor het jaar 2021. Het beschikt over de meest waanzinnige specificaties en daarvoor betaal je wel de hoofdprijs voor. Sterker nog de ROG Zephyrus Duo 15 SE, is één van de duurste laptops die je momenteel kan kopen. De goedkoopste versie is uitgerust met een Nvidia RTX 3060 GPU en AMD Ryzen 7 5800H CPU, deze heeft een prijskaartje van €3200.

De laptop die wij hebben ontvangen is het topmodel dat beschikt over een Nvidia RTX 3080 en een AMD Ryzen 9 5900HX Processor. Dit topmodel heeft een prijskaartje van zet je schrap, maar liefst €4100.

Twee 4K-schermen

Wat deze gaming laptop zo duur maakt zijn niet alleen de geweldige specificaties maar het scherm, of beter gezegd beeldschermen. De ROG Zephyrus Duo 15 SE beschikt namelijk over twee 4K-beeldschermen. Er is een 15,6 inch 4K IPS 120Hz-scherm met een responstijd van maar 3MS, Freesync en deze geeft 100% van de Adobe RGB-kleurruimte. Dit scherm is goed voor de competitieve gamer, maar ook de content creator die bijvoorbeeld veel foto of video editing doet.

Het tweede scherm genaamd de ScreenPad Plus is geplaatst op de plek waar je normaal bij laptops een toetsenbord hebt. Ook dit is een scherpe 4K-scherm (3840 × 1100) maar het is ook touchscreen. Wanneer je de laptop opent, komt de SceenPad Plus automatisch ietsje omhoog voor een goede kijkhoek. Op de ScreenPad Plus kan je met je vinger of een stylus heel precies werken. De ScreenPad Plus werkt gebruikersvriendelijk. Er is een tool aan de zijkant van het scherm waarmee je bijvoorbeeld applicaties kan openen of een leeg aantekeningenblad kan openen.

Als je de tool niet gebruikt, is het allemaal ook prima, want de werking is gelijkwaardig aan het werken met twee monitoren. Met je muis kan je heel eenvoudig wisselen tussen beide schermen. Je kan heel simpel een venster waar je bijvoorbeeld voetbal zat te kijken naar het tweede scherm slepen, en daar de wedstrijd volgen terwijl je op de main screen, verder gaat met iets anders. Wij waren heel sceptisch over een tweede scherm in een laptop, maar na drie weken met de ROG Zephyrus Duo 15 SE, willen we eigenlijk niet meer terug naar een normale laptop-ervaring.

Toetsenbord en touchpad anders gepositioneerd

Omdat er een tweede beeldscherm is, zijn het toetsenbord en touchpad anders gepositioneerd. Het toetsenbord ligt op de plek waar je normaal je handen op laat rusten. De touchpad is niet in het midden maar aan de rechterkant. Deze kan je overigens omzetten in een numpad voor de mensen die liever een aparte muis gebruiken.

Ook bij de positionering van het toetsenbord en touchpad hadden we grote vraagtekens of het wel goed zou aanvoelen, maar dit valt erg mee. Je went er snel aan en omdat wij rechtshandig zijn voelt de touchpad aan de rechterkant zelfs natuurlijker aan. Als je linkshandig bent, kan dit wellicht voor jou iets minder fijn zijn. De touchpad zelf voelt heel responsief en precies aan. Het typen met het toetsenbord gaat lekker met goede feedback, wat komt door de drukafstand van 1,4mm. De verlichting is zoals we gewend zijn van ROG heel mooi gedaan. Alle tekens op de toetsen worden goed verlicht en de gebruiker kan met ASUS Aura Sync, tientallen lichtprofielen naar wens instellen.

Strak design

Als je geen gebruik maakt van verschillende kleurenverlichtingen op je toetsenbord, dan oogt de ROG Zephyrus Duo 15 SE helemaal niet als een laptop met een overdreven ‘gamer’ design. De behuizing is heel dun voor een gaming laptop en is gemaakt van zwarte magnesium-aluminide. De laptop is maar 2.09cm dik en weegt 2.48KG. De tijd dat gaming laptops heel groot en enorm zwaar waren, lijkt eindelijk voorbij. Aan de onderkant zijn er heel veel micro ventilatieopeningen waarmee een groot deel van de warmte wordt weggevoerd.

Op de achterkant van het scherm, is er alleen een simpele ROG-logo te vinden die niet verlicht wordt. Dit zorgt ervoor dat deze laptop erg strak oogt en ook geschikt is om te gebruiken op werk of school.

Veel aansluitingen maar geen HDMI 2,1

Wat ROG heel goed doet zijn de hoeveelheid aansluitingen. Steeds meer fabrikanten verminderen aansluitingen maar ROG doet hier gelukkig niet aan mee. Alle belangrijke aansluitingen zijn hier aanwezig inclusief een MicroSD 4.0-kaartlezer. Aan de rechterkant is er een USB 3.2 Type C en twee USB 3.2 Type A-aansluitingen te vinden. USB-C kan je gebruiken voor het opladen met bijvoorbeeld een powerbank als je de normale oplader even niet kan gebruiken.

Aan de linkerkant van de laptop vind je een headset-verbinding, de MicroSD-kaartlezer en de poort voor het aansluiten van de oplader. De plaatsing hiervan had op de achterkant gemoeten. Aan de linkerkant zit de oplaadkabel namelijk steeds in de weg, wat een beetje vervelend is.

Als laatste zijn er drie aansluitingen aan de achterkant van de laptop, Het gaat om een ethernetaansluiting, nog een USB 3.2 Type A-poortje en een HDMI 2.0b-ingang. Dit laatste is jammer genoeg een minpunt want het is niet HDMI 2.1. Hierdoor kan je met deze laptop niet op 4K 120fps spelen wanneer je het aansluit op een tv, omdat de laptop maar HDMI 2.0 heeft.

Geen webcam kan niet echt in 2021

Een groot gemis bij deze laptop is dat er helemaal geen webcam is. ROG heeft net als in 2020 gekozen om geen webcam te plaatsen. Afgelopen jaar konden we het nog begrijpen toen was het Coronavirus nog nieuw, maar dit jaar had een webcam gemoeten. Of je nu werknemer, leerling of student bent, videogesprekken zijn in de pandemie de standaard geworden. Om videogesprekken te voeren op deze laptop moet je dus een aparte webcam aanschaffen.

De meest high end specificaties

Onze versie van de ROG Zephyrus Duo 15 SE is het topmodel. Deze is uitgerust met een AMD Ryzen 9 5900HX Processor. Multitasken of zware taken met deze processor is geen probleem. Verder is er 32GB DDR4-geheugen geïnstalleerd, wat waanzinnig veel is en eventueel uit te breiden is naar 48GB. Wat betreft opslag voor je applicaties, bestanden en games is er gekozen voor twee keer 1TB M.2 NVMe PCIe 3.0 SSD’s die in RAID zijn geconfigureerd. Deze zijn ongelofelijk snel waardoor laadtijden van games in een ogenblik worden geladen.

Om zware games te draaien, is deze laptop uitgerust met een NVIDIA GeForce RTX 3080 Laptop GPU met 16GB GDDR6 videogeheugen die beschikt over ROG Boost. Dit is belangrijk voor de mensen die het uiterste uit hun gaming laptop willen halen. Normaal draait deze GPU op 115W maar door ROG Boost in te schakelen kan je nog meer prestaties uit je games halen op 130W. Een kanttekening is wel dat de twee ingebouwde fans flink lawaai kunnen maken tot wel 48dBA. Als je zware games gaat spelen is een koptelefoon wel aangeraden. Bij normaal gebruik is deze laptop wel muisstil, want dan wordt de geïntegreerde Radeon graphics van de Ryzen 9 in gebruik genomen. De Nvidia-kaart wordt in slaapstand gezet wanneer je deze niet nodig hebt.

Verder bevat deze laptop Bluetooth 5.1 om draadloze apparaten te verbinden. Er is gekozen voor de nieuwste Intel Wi-Fi 6(802.11ax) netwerkkaart. Indien je beschikt over een Wi-Fi 6 Router, dan kan je met deze laptop profiteren van meer snelheid, minder lag en een lagere ping. Als laatste moeten we ROG complimenteren voor de 2x 4W speakers met Smart Amp Technology. Afgelopen jaar waren we al onder de indruk van de speakers van de ROG Zephyrus G14, maar de ROG Zephyrus Duo 15 SE maakt nog meer indruk omdat alles veel helderder en luider klinkt.

Performance

De ROG Zephyrus Duo 15 SE is een power house die iedere moderne game kan draaien. Hieronder zijn enkele benchmark-resultaten te zien. Op een resolutie van 1080p draaien alle games eenvoudig boven de 60 frames per seconden en vaak zelfs boven de 120. Wanneer je op 4K speelt en alles op max zet, kan je wel eens onder de 30 frames komen. Hier is de DLSS-feature van Nvidia van enorme toegevoegde waarde. Met DLSS aan, konden we Cyberpunk 2077 op 4K-resolutie spelen met alles op maximum inclusief Ray Tracing.

Hoewel de ROG Zephyrus Duo 15 SE iedere moderne game goed kan draaien, is een 4K-scherm wat ons betreft niet echt nodig voor gaming. Voor editing kan het van toegevoegde waarde zijn, maar bij gaming hebben wij liever 1080p, vooral bij een 15,6 inch beeldscherm. Zo krijg je betere performance en kan de batterij nog langer mee tijdens het werken. 1080P of 1440P is naar onze mening een resolutie die geschikter is voor gaming laptops.

Batterijduur prima voor wat het doet

Bij een gaming laptop, met name de high end-configuraties, is het altijd moeilijk om het te hebben over batterijduur want veel rekenkracht zorgt voor meer verbruik. Wanneer je ook nog eens twee 4K-beeldschermen hebt, gaat de batterij sneller leeg.

De ROG Zephyrus DUO 15 SE heeft desalniettemin een prima batterijduur wat verschilt aan de hand van hoe je het gebruikt. Met beide schermen aan kan je ruim 4,5 uur werken voordat de batterij leeg raakt. Schakel je het tweede scherm uit, dan krijg je een batterijduur van 5,5 uur. Dit is zeker niet slecht maar ook niet om over naar huis te schrijven.

Conclusie

De ROG Zephyrus Duo 15 SE is momenteel de meest krachtige gaming laptop die op de markt is. Wat voor taak je deze laptop ook geeft, deze laptop kan het zonder problemen uitvoeren. Het tweede scherm maakt het multitasken veel beter en het werkt als een trein. De positie van het toetsenbord en touchpad is even wennen, maar ze werken heel fijn. De engineers van ROG hebben geweldig werk geleverd door zoveel high end componenten in een relatief kleine behuizing te doen. Kortom, de ROG Zephyrus Duo 15 SE is de beste laptopervaring die wij tot nu toe hebben gehad. Waar het op neer komt is dat je hiervoor wel de hoofdprijs voor moet betalen.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments