Review: Tennis World Tour 2

De beste tennisgame in lange tijd

Er was ooit een gouden tijd met bijna jaarlijks een nieuwe tennis-game. Denk hierbij onder andere aan Top Spin, Virtua Tennis en zelfs Grand Slam Tennis van EA viel best te smaken. Die tijden zijn ondertussen lang voorbij en tennis-games waren zeldzaam tot een drietal jaar geleden.

Dat was het moment dat het veelbelovende Tennis World Tour verscheen. Een game waar heel wat Tennis-fans halsreikend naar uitkeken. De game faalde echter in bijna elk opzicht. Wij konden de basis nog wel smaken, maar de bugs, magere gameplay en beperkt aantal opties zorgde ervoor dat Tennis World Tour bij veel mensen een zure nasmaak gaf. Nochtans ging de game wel vlot over de toonbank. Reden genoeg dus om een tweede poging te wagen, deze keer wel met succes?

Een nieuwe wind voor Tennis World Tour

Uitgever Big Ben besloot om de vorige ontwikkelaar te bedanken voor bewezen diensten en zette het Australische Big Ant aan het roer van deze tennisgame. Zij maakte reeds de twee ‘AO Tennis’-games. Geen ongeziene pareltjes, maar aanvaardbare spellen volgens tennis-fans. Met nu meer mogelijkheden en een iets groter budget mochten de verwachtingen dan ook wat hoger zijn.

Belangrijk om te weten is dat een Tennis World Tour 2 geen megabudget heeft zoals andere sportgames in het genre van NBA 2K, FIFA of Madden. Indien je de ‘blockbuster’-kwaliteiten van zulke games dus verwacht, zal je sowieso teleurgesteld zijn. Om het ook wat budgetvriendelijker te maken, heeft Big Ant twee versies uitgebracht. De ‘Ace Edition’ die de prijs heeft van een gewone game en de gewone editie die een scherpere prijs heeft en bij retailers tussen 42 en 45 euro kost.

De ‘Ace’-editie bevat wat extra gelicenseerde stadions en zou later nog gratis nieuwe tennissers en stadions erbij krijgen. Voor de fanatieke tennis-fans raden we deze editie aan omdat je toch net dat tikkeltje meer geeft. De gewone liefhebber die gewoon een balletje wil slaan, kan het bij de gewone editie houden.

De beste tennis-game in lange tijd, maar …

Tennis World Tour 2 zelf is naar onze mening alvast de beste tennis-game van de laatste 7 jaar. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws om met te beginnen, maar het spel is helaas verre van perfect. Zo kan je in tegenstelling tot de eerste game eindelijk winners slaan en heb je niet meer constant eindeloze rally’s. Deze keer is ook je timing bij elke slag van cruciaal belang. Ben je veel te laat of veel te vroeg, zal je ook sneller een fout maken. Dat zorgt voor iets meer skills en tactisch vernuft en zorgt er ook voor dat de gameplay een stuk leuker is nu als het origineel. Er is ook een geheel nieuw service systeem dat we zeker konden smaken.

De basis voor een tennisgame zit op zich zelf dus redelijk goed en als tennisfan zal je absoluut kunnen genieten van de game, maar helaas bleven toch met het gevoel zitten dat deze Tennis World Tour 2 toch alweer een gemiste kans is. Zo zijn de animaties alweer een stuk beter dan bij het eerste deel, maar het is nog altijd veel te weinig. Je ziet nog te vaak gekke dingen gebeuren of animaties die er wat knullig uitzien waardoor je snel uit de illusie wordt getrokken dat je een echte profmatch aan het spelen bent.

Dat gevoel heb je ook voor de carrière-modus. Hier maak je jouw eigen speler aan en tracht je na een lang parcours uiteindelijk nummer 1 van de wereld te worden. Dat houdt vooral in veel matchen en toernooien spelen, maar heel eerlijk, het is ook niet veel meer dan dat. Het is leuk voor een tijdje, maar de kans dat je deze modus een tiental uur zal blijven spelen is klein. Ook weer hier. De basis is goed, maar echt uitgebreid is het allemaal niet.

Daarnaast heb je ook nog een degelijke online-modus, Tiebreak Tens (een kort toernooi waarin je maar tot 10 punten speelt) en ook dubbel is nu toegevoegd. Maar ook weer hier is het jammer genoeg hetzelfde verhaal. Best leuk voor een tijdje, maar er zijn teveel kleine ergernissen. Zo heb je bij het dubbelspel eindeloze rally’s die helemaal niet realistisch zijn en na een tijdje is het ook gewoon minder leuk omdat dit niet realistisch is. We vallen in herhaling, maar ook deze keer zit de de basis alweer vrij goed, maar je hebt de hele tijd het gevoel dat dit toch beter zou kunnen.

Waar Big Ant wel petje af voor krijgt, is hun rooster met proftennissers. Zo zitten er maar liefst 38 mannelijke en vrouwelijke profs in de game met Federer en Nadal als boegbeelden. Met de belofte dat er later nog extra spelers zullen toegevoegd worden. Dat lijkt misschien niet immens veel, maar wetende dat licenties voor spelers vaak wel wat tijd en geld vraagt, is dit zeker niet slecht. Enkel is het jammer dat de meeste spelers iets te gelijkaardig spelen. Geen zweepslag forehand van nadal of de prachtige en sierlijke éénhandige backhands van Wawrinka en Federer.

Conclusie

Wanneer je bovenstaande review leest, voel je dat we toch een beetje teleurgesteld zijn in Tennis World Tour 2. Het spel is véél beter dan het origineel en de basis zit goed, maar je kan je niet van het gevoel ontdoen dat de game nog zoveel meer had kunnen zijn. Er valt zeker heel wat plezier te beleven met deze tennis-game, maar verwacht geen sportspel dat je tientallen uren zal spelen.

Tennis World Tour 2 is vooral voor de tennis-fans die echt op zoek zijn naar een nieuwe tennis-game. Deze mensen krijgen zeker geen topgame, maar het is wel een spel dat je af en toe eens uit de kast zal halen om een halfuurtje of een uurtje wat te tennissen en tijdens die 30 minuten zal je best veel plezier beleven, vooral met vrienden. Indien je echter geen fanatieke tennis-fan bent en gewoon op zoek bent naar een leuke sport-game dan zijn er veel betere alternatieven op de markt.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments