Review: Xbox Series X – Een geweldige concurrent voor de PlayStation 5

Nog een geweldige next-gen console

Twee jaar geleden lanceerde Microsoft de Xbox One X, dat was toen de krachtigste console ooit met wel 6 Teraflops aan grafische rekenkracht. Nu luidt Microsoft de volgende generatie van gaming in met een console die twee keer zo sterk is als de Xbox One X, namelijk de Xbox Series X. Een next-gen gaming console die wederom krachtiger is dan wat Sony PlayStation nu uitbrengt. Is de Xbox Series X een console die je nu in huis moet halen?

Minimalistisch maar strak design

De Xbox Series X heeft geen traditioneel console-design. Het is eigenlijk een lange kubus. Aan de voorkant is er een Blu-ray disc drive, een USB-A-poort en een power knop die heel cool licht geeft. Aan de achterkant zijn de aansluitingen te vinden voor HDMI 2.1, 2x USB-A, netwerkkabel en een hard drive extension slot. Aan de achterkant van de console is er geen ventilatie te vinden wat uniek is voor consoles. De Xbox Series X blaast alle warme lucht namelijk aan de bovenkant weg. Dat is heel slim bedacht van Microsoft want warme lucht stijgt en zo kan de console heel cool en muisstil blijven. De console maakt helemaal geen geluid, wat een enorm pluspunt is vergeleken met de huidige generatie consoles.

De Xbox Series X leek op afbeeldingen niet zo mooi, maar wanneer je het naast je tv hebt staan en het lampje begint te branden, dan merk je op hoe strak dat minimalistisch design is. Dit is één van de stoerste consoles ooit gemaakt. Het is een wonder hoe Microsoft erin is geslaagd om zoveel rekenkracht in een kleine behuizing te stoppen. De Xbox Series X kan ook horizontaal gelegd worden maar dan oogt het wat ons betreft niet mooi.

De krachtigste console ooit gemaakt

De Xbox Series X is de krachtigste console ooit gemaakt met 12 Teraflops aan grafische rekenkracht. Dat is wel 1.5 Teraflops meer dan de PlayStation 5. Hierdoor kan de Xbox Series X op papier games beter weergeven op hogere framerates. Net als bij de vorige generatie is deze console uitgerust met een GPU en CPU van fabrikant AMD. Het grote verschil met de Xbox One is dat er dit keer niet alleen aandacht is voor de GPU maar ook een krachtige CPU.

De Xbox Series X is uitgerust met een zeer krachtige 8 core processor van de Zen 2-architectuur met een snelheid van 3,8GHz. De Grafische kaart is van de RDNA 2-architectuur, waarbij er wel 52 compute units zijn die draaien op een snelheid van 1825MHz. Verder bevat de Xbox Series X wel 16GB aan GDDR6-geheugen. Dit is ‘top of the line’ hardware, waarmee games zonder problemen op native 4K en een framerate tot 120 gedraaid kunnen worden.

De Xbox Series X heeft een prijskaartje van €499. Dat lijkt veel op het eerste gezicht, maar dat is het niet als je kijkt naar alle hardware in deze console. Als jij nu een PC zou bouwen met alle specificaties van de Xbox Series X, dan kom je al snel bij de €1200. De Xbox Series X laat je dus in feite goedkoop high end gamen.

Geen WIFI 6

Alles wat betreft hardware en specificaties in de Xbox Series X lijkt de juiste keuze, behalve de netwerkkaart. Microsoft is wederom gegaan met een WIFI 5-chip, terwijl de PlayStation 5 is uitgerust met een betere WIFI 6-netwerkkaart. Op dit moment is dit niet een probleem en WIFI 5 is niet eens slecht, maar dit is wel een console die 7 jaar mee moet gaan. In de komende jaren gaan steeds meer mensen beschikken over een WIFI 6-router. En dat gaat gewoon beter werken voor online gaming. Minder latency en minder lag is altijd fijn. Het was fijn geweest als Microsoft de Xbox Series X had uitgerust met een WIFI 6-chip zodat het ‘future proof’ was geweest. Indien je altijd online speelt met een netwerkkabel, dan is dit helemaal geen probleem.

User Interface

Een ander minder indrukwekkende punt van de Xbox Series X is de User Interface. Dit is 99% gelijk aan die van de Xbox One. Dit zorgt ervoor dat je niet het gevoel krijgt dat je een nieuw systeem gebruikt. Alles is gewoon zoals je dat al kent van de Xbox One, behalve dat er nu bewegende achtergronden zijn. De UI van de Xbox-consoles doet wat het moet doen maar is naar onze mening niet gebruikersvriendelijk genoeg. Het is altijd zoeken naar een functie of instelling, terwijl het bij de PlayStation 4 en 5 heel toegankelijk is. De UI draait opmerkelijk genoeg alleen op 1080p, ook als je beschikt over een 4K tv, dit maakt alles iets minder scherp dan het eigenlijk hoort te zijn. Mogelijk doet Microsoft dit om geheugen te besparen en snelheid te geven. Want snel is de UI op de Xbox Series X. Alles loopt vloeiend, start razendsnel op en er is geen lag of iets dergelijk.

De interface van Xbox Game Pass is wel heel toegankelijk en gebruikersvriendelijk opgezet. Het was beter geweest als alles zo was vormgegeven. Hopelijk doet Microsoft dit met toekomstige systeem updates.

Supersnelle SSD

Iedere Xbox Series X is uitgerust met een supersnelle NVMe SSD van 1Tb, maar het systeem pakt hiervan een grote hap. De gebruiker krijgt maar 820Gb om games, save files en capture data op te slaan. Dat is niet veel vooral als je bedenkt dat games steeds groter worden. Microsoft laat je de SSD upgraden met een Expansion Card van fabrikant Seagate, maar dat is vooralsnog erg duur. Voor een 1TB Expansion Card moet je maar liefst $220 neertellen. Gedurende deze generatie zullen de prijzen ongetwijfeld omlaaggaan, maar vooralsnog is het voor veel mensen, een game verwijderen om een andere te kunnen spelen.

Mits je niet beschikt over een externe hard drive, want die ondersteund de Xbox Series X wel. Je kan al je oude games gewoon afspelen vanuit een externe USB harde schijf. Nieuwe games die zijn geoptimaliseerd voor de Xbox Series X, moet je wel afspelen via de ingebouwde SSD. Wel kan je een grote game zoals Call of Duty opslaan op de externe schijf, terwijl je een andere game aan het spelen bent. Wanneer je weer Call of Duty wil spelen, kan je die game kopiëren naar de SSD. Zo hoef je niet telkens honderden gigabytes te downloaden.

Wanneer je een game speelt via de interne SSD zijn de laadtijden ongekend snel. Games zoals Yakuza: Like a Dragon, Halo 5 en Ori, namen ons naar gameplay vanuit de main menu in letterlijk 2 seconden. Dit is bijzonder aangenaam om mee te maken. Je wil dan niet meer terug naar een PS4 of een Xbox One. De SSD van de Xbox Series X is een echte game changer.  

Quick Resume

Een coole functie die exclusief beschikbaar is op de nieuwe Xbox Series-consoles, is Quick Resume. Dit zorgt ervoor dat je een game niet hoeft af te sluiten om een andere op te kunnen starten. Je kan bijvoorbeeld aan de slag gaan met Assassin’s Creed Valhalla en zonder de game af te sluiten kan je beginnen met een potje FIFA 21. Maar ook die game hoef je niet af te sluiten want je kan tot 4 games tegelijk op de achtergrond hebben. Razendsnel kan je overschakelen tussen vier games. Dit is een zeer handige functie waar wij vaak gebruik van hebben gemaakt, omdat het zo makkelijk gaat. De PlayStation 5 heeft dit niet en dat is een groot pluspunt voor de Xbox Series X.

Verbeterde controller

De Xbox Series X heeft een verbeterde controller. De Xbox-controller is altijd een favoriet geweest bij veel gamers, en daarom heeft Microsoft niet gekozen voor een revolutie maar een kleine evolutie. De controller heeft nu een betere draadloze bluetooth verbinden voor vrijwel geen input delay, een nieuwe D-pad geïnspireerd door de Xbox Pro-controller, textuur op de triggers voor betere gevoel en de onderkant van de controller zorgt voor een betere grip. Bovendien heeft de nieuwe Xbox-controller nu een Share-knop net als de PlayStation-controllers.

Het zijn kleine maar fijne verbeteringen, die zijn doorgevoerd door Microsoft om de controller net wat beter te maken. Voor de rest is de controller hetzelfde als de Xbox One-controller. Een pluspunt is dat Microsoft wel ondersteuning geeft om je oude Xbox One-controller te gebruiken op de Xbox Series X. Heb je al controllers thuis liggen? Dan hoef je dus niet nieuwe te gaan kopen. Concurrent Sony laat de DualShock 4-controller alleen gedeeltelijk werken op de PlayStation 5, namelijk alleen bij games die gemaakt zijn voor de PS4.

Geen launch games maar wel Xbox Game Pass

De hardware zit heel goed in elkaar, maar hoe zit het met games? Dat is nog altijd de grootste verbeterpunt van Microsoft tegenover concurrent Sony. Met de overname van Bethesda, heeft Microsoft momenteel 23 unieke studio’s in bezit. Dat is meer dan wat Sony heeft. Maar op korte termijn lijken de projecten van die 23 studio’s niet te gaan komen. De toekomst lijkt rooskleurig voor Xbox-gamers, maar momenteel is Sony PlayStation nog altijd sterker, want ‘content is king’. Hoe vet je console ook is, als je niet beschikt over killer apps, dan scoor je niet. Halo Infinite had de grote klapper van Microsoft voor de lancering van de Xbox Series X moeten zijn, maar die game werd jammer genoeg uitgesteld naar 2021.

De launch game van Microsoft is in feite Xbox Game Pass. Je kon al meer dan 100 games spelen als je een abonnement had op Xbox Game Pass. En nu kan je via Xbox Game Pass Ultimate, ook nog eens genieten van wel 90 games van uitgever EA. Heb je dus Xbox Game Pass Ultimate, dan kan je direct genieten van meer dan 200 games.

Ook een pluspunt van Microsoft is backwards compatibility met alle generaties Xbox. Concurrent Sony laat je alleen PS4-games spelen op een PS5. Microsoft ondersteunt games van de eerste Xbox, de Xbox 360, Xbox One en de Xbox Series. Vier generaties aan games dus, en alle first party-games zijn direct beschikbaar via Xbox Game Pass. Er is dus wel degelijk veel te spelen als je een Xbox Series X in huis haalt, alleen voor de echte nieuwe first party toppers, moeten we nog even geduld hebben.

[review]

Conclusie

De Xbox Series X is een geweldige console. Voor €499 heb je een echte krachtpatser in huis die niet alleen prachtige games kan weergeven, maar deze ook heel snel kan laden. De console oogt heel strak en stoer, Quick Resume werkt fantastisch, de nieuwe controller is geperfectioneerd. Kortom, dit is een echte next-gen console waarbij je direct honderden games op kan spelen. Het enige wat de Xbox Series X nu mist zijn grote first party toppers en die zitten er aan te komen van de 23 unieke studio’s. De komende zeven jaar beloofd veel beter te worden dan de generatie van de Xbox One. Microsoft Xbox lijkt weer terug te gaan naar de gloriedagen van de Xbox 360 en zal dit keer steviger in de schoenen staat tegenover Sony PlayStation.

De Xbox Series X is sinds 10 november 2020 officieel uit in Nederland en België. De eerste voorraad is uitverkocht maar binnenkort worden er nieuwe ladingen geleverd en dan kan je de Xbox Series X hier bestellen.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments