Vergeet een tv, deze AORUS FV43U 4K gaming monitor van 43 inch is geweldig voor gamers

Een gigantische monitor met alle toeters en bellen voor gamers

Op het gebied van beeldschermen voor gamers zijn er veel keuzemogelijkheden. Er zijn tv’s die beschikken over handige game modi, maar gaming-functionaliteit staat bij tv-fabrikanten vaak niet op de eerste plek. Er zijn ook heel veel monitors op de markt, waar je heel vloeiend en responsief op kan gamen, maar deze zijn bijna allemaal kleiner dan 33 inch.

Gigabyte heeft de AORUS FV43U uitgebracht, een 43 inch gaming monitor gemaakt voor PC, maar ook console-gamers. Wij hebben het product mogen testen. Hieronder vinden jullie enkele plus- en minpunten van de Gigabyte AORUS FV43U op een rijtje.  

Pluspunt: Monitor en tv in één

Veel gamers van vandaag zoeken een beeldscherm waar alles op aangesloten kan worden. Je gebruikt het primair voor bijvoorbeeld een PC om vervolgens heel eenvoudig over te schakelen naar een console. De AORUS FV43U is hier heel geschikt voor. Het is op papier een monitor, maar je kan het ook gebruiken als een tv. Het scherm heeft een 4K resolutie die heel helder kan worden tot 1000 Nits. Het paneel is van het type VA voor een zo vloeiend mogelijke weergave. Tevens is het 144HZ, waardoor je hier vloeiend op kan gamen op een hoge framerate.

De kleurweergave is heel goed met ondersteuning voor Display HDR1000 en een dekking van 97% van DCI-P3. Dit is geweldig voor het werken op dit beeldscherm, maar ook voor prachtige kleuren tijdens het gamen of het bekijken van films. Het scherm heeft bovendien ondersteuning voor Freesync Premium Pro, waardoor er geen screen tearing is tijdens het gamen.

Minpunt: Prijzig

Een minpunt van dit moment is dat de AORUS FV43U best hoog geprijsd is. Op dit moment is deze monitor verkrijgbaar voor €999. Ja, je krijgt veel voor je geld, maar er komen 42inch displays op de markt van onder andere LG in 2022 met een OLED-paneel. Op het gebied van beeldkwaliteit is en blijft OLED heer en meester. Op dit moment is de AORUS FV43U een aanrader omdat er weinig alternatieven zijn boven de 40 inch, maar in 2022 gaat dit veranderen. Als Gigabyte de prijs in de nabije toekomst gaat verlagen, dan wordt de FV43U wel veel aantrekkelijker om te overwegen.

Pluspunt: Geluid verrassend goed

De AORUS FV43U heeft opvallend goede speakers. Vaak stoppen fabrikanten kleine speakers in een monitor of tv zonder base en helder geluid. Dat is hier niet het geval. De speakers van de FV43U zijn heel krachtig, hebben een diepe base en er is een goede audio separation. Je hoeft bij dit scherm dus geen externe speakers of een soundbar te kopen.

Met de bijgeleverde afstandsbediening, kan je makkelijk overschakelen naar verschillende audioprofielen namelijk: Movie, Versus, Live Concert en FPS. Laatstgenoemde is met name handig bij het spelen van competitieve games die 3D audio ondersteunen zoals Call of Duty, Rainbow Six Siege en Overwatch. Dan wordt het bijvoorbeeld eenvoudiger om de voetstappen van vijanden te horen, zodat de speler sneller op een tegenstander kan reageren.

Minpunt: Geen Smart tv-functionaliteit

Een klein minpuntje is dat dit scherm niet SMART is. Monitors hebben geen SMART tv-functionaliteiten en dat is hier ook niet het geval. Toch voelt het als een gemis bij dit 43 inch formaat. Gelukkig is dit wel op te lossen door een Chromecast, Apple Tv of een Nvidia Shield aan te sluiten via een HDMI-kabel. Zo kan je dit scherm alsnog SMART maken.

Pluspunt: Extra gaming features

Wat de AORUS FV43U heel goed doet is dat het beschikt over veel extra features voor de competitieve gamers. Zo is er een Ai Stabilizer Sync-optie. Dit zorgt ervoor dat motion blur wordt gereduceerd via V-Sync, zodat je net wat beter kan richten voor bijvoorbeeld het maken van een headshot. Verder is er een Black Equalizer-functie. Dit is handig tijdens het spelen van first person shooters. Hiermee kan je vijanden beter spotten. Daarnaast is er een ingebouwde FPS meter. Het scherm laat dan bovenin zien op wat voor framerate de game draait.

De PIP/PBP-functie zorgt ervoor dat je naar iets anders kan kijken terwijl je bijvoorbeeld aan het gamen bent. Denk bijvoorbeeld aan het bekijken van een livestream, terwijl je gewoon een videogame aan het spelen bent. Nog veel meer opties en geavanceerde functies zijn beschikbaar op de FV43U. Met de bijgeleverde afstandsbediening, kan je alles naar wens instellen.  

Minpunt: Updaten is onnodig complex

De AORUS FV43U kan niet aangesloten worden op het internet. Hierdoor is het updaten van het apparaat lastiger dan het hoort te zijn. Updaten kan niet door de updatebestanden op een USB-stick te doen. Je moet deze monitor met de bijgeleverde data-kabel aansluiten op een Windows PC. Updaten op een Mac is niet mogelijk, want de updatesoftware werkt alleen op Windows. Vervolgens download je de updatefiles en kan je met de officiële software, deze monitor voorzien van de laatste software. Updaten van de AORUS FV43U kan zeker wel, maar de werkwijze is onnodig complex.

Pluspunt: Veel aansluitingen

De AORUS FV43U heeft alle aansluitingen die je verwacht van een high end moderne monitor. Het beschikt over 2x USB 3, 2X HDMI 2.1, een USB upstream-aansluiting, een USB-C-poortje, Audio line-out, 3.5mm headphone jack en aansluiting voor Displayport 1.4. Laatstgenoemde is de betere aansluiting voor een directe verbinding met een videokaart. Displayport zit in veel monitors, maar niet op tv’s, zeer waarschijnlijk ook niet op de aankomende tv’s die gaan verschijnen in 2022. Daardoor maakt alleen deze aansluiting, veel verschil als je er een gaming PC op gaat aansluiten.

HDMI 2.1 is geweldig om te zien, want hiermee kan je het beste van een PlayStation 5, Xbox Series S en Xbox Series X ervaren. Beschik je over één van deze consoles, dan kan je daadwerkelijk gamen op maximaal 4K en 120FPS. Veel beeldschermen worden nog geleverd met HDMI 2.0, en daar kan je maximaal op 4K 60FPS spelen. HDMI 2.1 beschikt over meer bandbreedte, waardoor meer frames op een hoge resolutie mogelijk wordt.

Minpunt: Niet echt zuinig

Een klein minpuntje is dat de AORUS FV43U, niet zuinig is wat betreft stroomverbruik. Het is een groot scherm die heel helder kan worden, dus het was wel te verwachten. Het scherm verbruikt gemiddeld 240W stroom, wat meer is dan de meeste 4K monitoren op de markt, zelfs meer dan de schermen van concurrent ASUS ROG die even groot zijn. Het zal voor veel mensen geen deal breaker zijn, maar het is wel een punt om te melden.

Pluspunt: Design

Als laatste sluiten we dit artikel af met het design van de AORUS FV43U. Het design is mooi gedaan door Gigabyte. De AORUS FV43U heeft een strak full black design met vooral mooie afwerkingen aan de achterkant. De randen van het scherm zijn zo klein mogelijk gehouden met een geborstelde metalen uitstraling. Een minder handige keuze is de locatie van de power-connector die helemaal aan de linkerkant te vinden is, terwijl alle aansluitingen zijn verwerkt aan de rechterkant van het scherm.

Het scherm kan staan via twee bijgeleverde metalen stands die vast te schroeven zijn. Deze zijn stevig en zorgen ervoor dat het design net wat mooier wordt. Wel is er geen flexibiliteit, het is niet mogelijk om de pootjes te draaien of om het scherm ietsje te verhogen. Wil je het scherm bewegen, dan moet je de monitor lichtjes optillen. De AORUS FV43U kan bovendien ook aan de muur gehangen worden, net als een tv. Al met al zijn wij te spreken over het design van deze monitor. Het heeft een stoer design, zonder dat het overdreven ‘gamer’ oogt.

Je kan de Gigabyte AORUS FV43U hier kopen.