Review: Roccat Syn Max Air – De ultieme draadloze RGB gaming headset Sport
Review: Roccat Syn Max Air – De ultieme draadloze RGB gaming headset
Sport

Review: Roccat Syn Max Air – De ultieme draadloze RGB gaming headset

De volledige eindscore en de plus en minpunten van de Roccat Syn Max Air kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

Afgelopen jaar kregen we van Roccat de mogelijkheid om aan de slag te gaan met de Syn Pro Air gaming headset. Die maakte indruk, mede door het design met RGB-verlichting, comfort en geluidskwaliteit. Nu komt Roccat met een ultieme versie namelijk de Roccat Syn Max Air. Deze headset heeft nog meer features, maar ook nog meer RGB. Of deze headset de moeite waard is, lees je in deze review.

Premium unboxing ervaring

De Roccat Syn Max Air is flink duurder dan de reguliere Syn Pro Air. In plaats van een adviesprijs van €150 betaal je hier €250. Dat is een behoorlijke stijging, maar wat krijg je voor dat geld? Om te beginnen is alles meer premium. Dat begint al bij de unboxing. Er is duidelijk extra focus gegaan naar een prettige unboxing-ervaring. De cover van de doos is gemaakt van harder karton en je opent het als een boek met bij de cover de boodschap: ‘Experience Precision’. De headset is daarnaast te vinden, omringd in zachte schuim.

Onder het zachte schuim, zijn alle toebehoren te vinden en dat zijn er nogal wat. Zo krijg je bij deze headset een oplaadstation waar je de headset op kan plaatsen. Verder zijn er twee gewoven kabels namelijk een USB-A naar C en een USB-C naar C-kabel. Voor de mensen die niet beschikken over een USB-C-poortje op hun PC, heeft Roccat een USB-A naar USB-C adapter bijgevoegd. Verder is er een microfoon te vinden die aangesloten kan worden op de linkeroorschelp en de nodige handleidingen.

Review: Roccat Syn Max Air – De ultieme draadloze RGB gaming headset

Compatible met veel apparaten

De Roccat Syn Max Air is compatible met meerdere apparaten namelijk de PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Android en de Nintendo Switch. Deze headset is niet compatible met Xbox-consoles. De headset kan enkel draadloos aangesloten worden. Wij hadden graag ook de mogelijkheid gehad om een 3.5mm audiokabel aan te sluiten, maar dit is echt een pure draadloze headset.

Verbinden kan op twee manieren, de eerste is via bluetooth. Dit kan alleen op een PC, Nintendo Switch of een Android smartphone/tablet. Verbinden gaat eenvoudig door de bluetooth-knop onderin ingedrukt te houden waarna de lampjes blauw beginnen te knipperen. De headset kan nu worden gevonden in bluetooth apparaten op je smartphone of PC. Een vette feature is dat de headset verbonden kan worden met twee apparaten tegelijk. Zo kan je bijvoorbeeld gamen op je PC en wanneer je ineens een telefoontje krijgt, kan je die gewoon opnemen zonder dat je de headset hoeft te doen. Heel handig, iets wat we graag terugzien in meer bluetooth gaming headsets.

Een andere manier om draadloos te verbinden is via een 2.4ghz verbinding. Zo kan deze headset aangesloten worden op een PlayStation 4 of PlayStation 5-console. Dit is een stabielere verbinding met zo min mogelijk latency en daarom uitermate geschikt voor gamers. Als je gaat gamen en vooral competitief gamen. Met 2.4Ghz heb je geen last van distortion of vertraging.

Review: Roccat Syn Max Air – De ultieme draadloze RGB gaming headset

Oplaadstation met RGB-verlichting

Het zal je misschien al opgevallen zijn, maar we hebben een USB dongle niet genoemd. Dat komt omdat deze headset niet komt met een USB dongle zoals dat wel het geval was met de Syn Pro Air. De Roccat Syn Max Air heeft verrassend genoegd de functionaliteit van de dongle gestopt in het oplaadstation. De oplaadcase van de Roccat Syn Max Air heeft hiermee drie functionaliteiten: een houder, een oplader en een receiver voor een draadloze verbinding.

Dit is iets geniaals maar ook een bizarre keuze. Aan de ene kant zijn er namelijk veel mensen die een oplaadstation toch al zouden aansluiten op hun PC via USB. Een dubbele functionaliteit als receiver is dan handig meegenomen. Aan de andere kant, moet je nu een oplaadstation met een lange kabel aansluiten om je PlayStation-console. Dat is niet bepaald ideaal, vooral als je console niet in dezelfde ruimte is als je PC. Een extra USB dongle was daarom heel welkom geweest.

Het oplaadstation zelf heeft twee USB-C-poortjes. De eerste gebruik je voor de powerbron en de tweede om aan te sluiten op een PC of PlayStation. Wanneer de dock is voorzien van stroom, gaat de RGB-verlichting aan de onderkant aan. Deze is behoorlijk helder en kleurt in dezelfde kleuren als de RGB van de headset. Samen met de headset ziet het plaatje er heel mooi uit. Het oplaadstation met de headset erop is iets wat je centraal wil zetten en showen in je gaming setup.

Review: Roccat Syn Max Air – De ultieme draadloze RGB gaming headset

Design, comfort en bouwkwaliteit

De Roccat Syn Max air is bijna volledig gemaakt van kunststof behalve de metalen bevestiging tussen de hoofdband en de oorschelpen. Hiermee heeft Roccat ervoor gezorgd dat de headset niet te zwaar wordt, maar tegelijkertijd ook stevig blijft. Het design is op het eerst gezicht best minimalistisch, maar eenmaal ingeschakeld komt de headset tot leven. Het is alleen jammer dat deze headset enkel in de kleur zwart verkrijgbaar is, een witte versie zou ook heel mooi zijn. Roccat brengt wel witte gaming muizen en toetsenborden uit, maar op het gebied van headsets blijft Roccat bij de kleur zwart.

Een deel van de oorschelpen is doorzichtig waarbij RGB-verlichtingen in de vorm van honeycombs doorschijnen. RGB ziet er fraai uit en is helemaal naar wens aan te passen via de gratis Roccat Swarm PC software. Net als de Pro Air, zijn de oorschelpen van de Max Air vierkant. Bij de max is er een nadruk gelegd op comfort want de kussen zijn extra dik gedaan en gemaakt uit meerdere materialen namelijk memory foam, cooling gel en leer. Door de dikke zachte kussen, kan je deze headset gerust lange uren dragen zonder druk op je oren. De kussens hebben daarnaast een extra zachte laag aan de bovenkant, daarmee is de Roccat Syn Max Air brilvriendelijk. Ook de hoofdband is dit keer dikker geworden, wat zorgt voor net wat meer comfort vergeleken met de reguliere Syn Pro Air.

De oorkussens zijn van het type ‘over ear’. Deze zorgen voor passieve noice cancelation zodat je als het ware wordt afgesloten van de buitenwereld. Zo kan je je helemaal focussen op het geluid van de krachtige 50mm drivers.

Review: Roccat Syn Max Air – De ultieme draadloze RGB gaming headset

Kenmerkend Turtle Beach audio

De Roccat Syn Max Air heeft het typische Turtle Beach sound stage met een extra nadruk op base en krachtig geluid. Zowel de Turtle Beach Stealth-series als de Roccat Syn-headsets beschikken over dezelfde krachtige 50mm drivers. De lows, mids en highs worden uitstekend gebracht, maar er is wel een nadruk op extra base, het geluid is behoorlijk punchy dus. Met name base heads zullen dit geweldig vinden. Voor de mensen die liever gebalanceerd geluid willen, zijn er mogelijkheden om het geluid naar wens aan te passen via de Roccat Swarm software.

De Syn Max Air heeft ondersteuning voor 3D audio. Wij hebben dit getest in enkele wedstrijden Overwatch 2. De verschillende gevechten waren goed te horen met gevoel van afstand en directie. Ook Gran Turismo 7 klinkt verbluffend met deze headset.

Een andere feature die interessant is, is Superhuman Hearing Mode. Dit is een feature die met name competitieve gamers zullen waarderen. Enkele frequenties worden hier voorzien van een boost terwijl anderen worden gedempt. Dit moet zorgen voor een voordeel in games want je hoort veel meer en nauwkeurig het geluid van voetstappen of wapens. Zo kan je beter anticiperen en reageren op tegenstanders.

Review: Roccat Syn Max Air – De ultieme draadloze RGB gaming headset

Batterijduur goed

De batterijduur van de Roccat Syn Max Air is lager dan de reguliere Roccay Syn Pro Air. De Max Air gaat maximaal 16 uur mee op één lading terwijl de Pro Air 24 uur lang meegaat. 16 uur is niet weinig, je kan hier makkelijk lange uren op spelen zonder zorgen te maken over batterijduur. Bovendien, is batterijduur in het geval van de Roccat Syn Max Air niet echt een issue, want je zet de headset toch altijd op het oplaadstation. Wanneer je dit doet, ook als je bijvoorbeeld een kleine pauze neemt, is je headset aan het opladen. Volledig van 0 tot 100 procent opladen duurt 2 uur. Roccat heeft ook een handige fast charge functie toegevoegd. 15 minuten opladen zorgt ervoor dat je de headset 2 uur lang kan gebruiken. Opladen kan overigens ook via een directe kabelverbinding, je bent dus niet gebonden aan het oplaadstation.

Review: Roccat Syn Max Air – De ultieme draadloze RGB gaming headset

Microfoon kon beter

Ook de microfoon van de Roccat Syn Max Air is eigenlijk dezelfde als die in de normale Syn Pro. Roccat heeft hier geen upgrade doorgevoerd, iets wat we graag wel hadden gezien bij deze prijs. De microfoon is prima en doet wat het moet doen, maar je mist een details in je stem, alsof de microfoon hevig audio compressie heeft.

De microfoon hier neemt achtergrondgeluid ook veel op. Als je ergens woont met veel geluid, bijvoorbeeld dichtbij een vliegveld, dan zullen je party leden tijdens het gamen, deze geluiden ook meekrijgen. De microfoon kan wel losgekoppeld worden, handig voor de mensen die de headset alleen willen gebruiken voor audio en een externe microfoon hebben in hun setup. Bovendien is dit heel handig voor als je microfoon ooit defect raakt. Dan hoef je niet heel de headset te vervangen, maar alleen je losse microfoon.

Conclusie

Roccat Syn Max Air is een geweldige gaming headset en op verschillende punten een upgrade vergeleken met de Roccat Syn Pro Air. De headset oogt goed, is behoorlijk comfortabel en het geluid is helder en krachtig. Toch zijn er ook kanttekeningen, met name omdat de adviesprijs best hoog is. Zo is er geen mogelijkheid om een audiokabel aan te sluiten, geen USB dongle omdat je vastgebonden bent aan het oplaadstation en is de microfoon niet meer dan prima. De toegevoegde waarde hier komt vooral door het oplaadstation die deze headset naar een ander niveau tilt. Als je dus zoekt naar een krachtige draadloze gaming headset met een multifunctionele charging dock, dan is de Roccat Syn Max Air zeker een optie om te overwegen.

Je kan de Roccat Syn Max Air hier kopen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties