Voordat From Software bekend werd met Soulslike games als Demon’s Souls, Dark Souls, Bloodborne, Sekiro en de recente hit Elden Ring, was From Software vooral bekend om de Armored Core-titels. Games waar je aan de slag gaat met zware mechs. Armored Core VI: Fires of Rubicon is nu uit, een game waar fans 11 jaar op hebben gewacht. From Software is in die 11 jaar tijd gegroeid tot één van de meest geliefde studio’s met een enorme fanbase, maar die fanbase is grotendeels niet ontstaan door Armored Core maar door Soulslike games. Is Armored Core VI: Fires of Rubicon de moeite waard, of wordt het misschien tijd voor From Software om deze franchise achterwege te laten?
Oorlog om Coral
Het verhaal van Armored Core VI: Fires of Rubicon speelt zich af in de toekomst op een planeet genaamd Rubicon 3. Op deze planeet is een zeer zeldzame en waardevolle stof ontdekt genaamd Coral, een energiebron wat wordt gezien als de sleutel tot technologische voortuitgangen. Terwijl de mensheid vecht voor Coral ontstaat er een catastrofale ramp genaamd Fires of Ibis. Rubicon 3 wordt verwikkeld in een dodelijke vlam. Rubicon 3 en alle Coral op de planeet worden opgegeven, maar 50 jaar later wordt er opnieuw Coral gedetecteerd op de mysterieuze planeet. Verschillende corporaties beginnen de race om Coral te bemachtigen, ongeacht de schade en kosten voor anderen.
In Armored Core VI: Fires of Rubicon sta jij in de schoenen van een mysterieuze huurling die opdrachten krijgen van bedrijven en geheimzinnige figuren. Jouw personage zit aan boord van een mech, een krachtige machine met zware wapens. Het verhaal wordt vooral gepresenteerd door middel van audio boodschappen. Voor een missie en na het voltooien van een missie krijg je vaak een nieuwe audio boodschap. Tijdens missie worden ook veel dialogen gevoerd. Heel soms zijn er cutscenes bij belangrijke gebeurtenissen.
Niet iedereen zal fan zijn van de manier van verhaalvertelling in Armored Core VI: Fires of Rubicon, maar voor ons was het heel boeiend, want er is altijd meer aan de hand dan in een paar zinnen wordt gesproken in een audiofile. Wat begint als een simpel verhaal over een huurling die gewelddadige missies voor bedrijf X, Y en Z uitvoert, loopt uit naar belangrijke vraagstukken. Wie ben ik eigenlijk? Zijn mijn werkgevers wel goed? Ben ik misschien de badguy van dit verhaal? Wie liegt, wie gebruikt mij en wie vertelt de waarheid? Allemaal vraagstukken die je langzaam jezelf begint af te vragen naarmate her verhaal vordert.
Missie structuur
Armored Core VI: Fires of Rubicon heeft een missie structuur. Je kiest dus een missie en komt dan terecht op een open map waar je verschillende opdrachten moet uitvoeren. De ene keer is het een infiltratiemissie, de andere keer een hunt missie, een andere missie is bijvoorbeeld dat je een gigantische miner tijdens een zandstorm moet neerhalen. Er is genoeg variatie per missie, waardoor het nooit eentonig aanvoelt. De uitdaging die je gewend bent van een From Software-game is hier ook aanwezig. Dit is geen simpele game, maak je borst maar nat wanneer je het op moet nemen tegen dodelijke machines die je bombarderen met raketten en lazerstralen. Echter is dit geen Soulslike-game. Je verliest hier geen progressie als je sterft. Je begint gewoon bij een checkpoint, hiermee is deze game vrij toegankelijk voor de meeste spelers.
Het verhaal van Armored Core Vi: Fires of Rubicon is gedeeld in 5 hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bevat enkele missies die je altijd opnieuw kan spelen om bijvoorbeeld de beste rating te halen, een optionele encounter te voltooien of om geld te sparen. Iedere missie geeft je namelijk een hoeveelheid geld die je weer kan spenderen aan het verbeteren en customizen van je mech. Elk hoofdstuk bevat enkele beslissingsmissies met vaak een episch baasgevecht zoals we gewend zijn van de games van From Software. Bij een beslissingsmissie kan je het einde van de story beïnvloeden. Er zijn drie verschillende eindes. De eerste twee kan je bereiken bij je eerste playthrough, de laatste kan je enkel zien bij New Game+. Er is dus genoeg replaywaarde om deze game minimaal 3 keer uit te spelen.

Mech gameplay is geweldig
De gameplay van Armored Core VI: Fires of Rubicon draait volledig om het besturen van je eigen mech. Je kan hele vette creaties maken zoals een mech met twee zwaarden, een mech met alleen maar missle launchers, het is mogelijk om een tank die vliegt te maken of een mech die heel snel is waardoor het moeilijk bij te houden is voor vijanden. Jouw creatie of een mech van een andere persoon kan je overigens overnemen via de in-game customizer. Zo kan je bijvoorbeeld een effectieve build voor een bepaalde boss fight overnemen van een andere speler, waardoor de game wederom wat toegankelijker wordt.
De gameplay is geweldig en briljant, want je mapt een bepaalde eigenschap van je mech zelf op een knop. De bumpers op de controller zijn altijd je linker en rechterhand. De triggers zijn altijd de wapens of gadgets op je linker en rechterschouder. De anloge stick indrukken is schakelt de booster op je rug in voor het snel vliegen of maneuvreren. Jij bepaalt de gameplay van je mech door soorten wapens, armor en gadgets zelf te plaatsen op je mech. De speler kan zo een unieke speelstijl en strategie creëren en deze indien gewenst delen met andere spelers. Er is geen co-op voor single player missies, dus je moet net als in From Software’s Sekiro, alles zelf doen. Met iedere hoofdstuk wordt van je verwacht dat je langzaam maar zeker een meester in het besturen en gebruiken van je mech wordt. Omdat je een mech controleert die kan vliegen, is de gameplay dynamisch, omni-directioneel en behoorlijk snel. Je moet schieten, dashen, ammo managen, locken van targets, glijden over omgevingen, vliegen en van dichtbij melee attacks uitvoeren om missies succesvol te kunnen voltooien.
From Software heeft een heleboel vette wapens in de game gestopt. Naarmate je vordert in het verhaal, krijg je toegang tot steeds meer opties in de Garage. Zo zijn er Kinetic wapens. Dit zijn traditionele wapens maar dan voor mechs zoals een machinegeweer of een bazooka. Energy wapens zijn er ook. Denk hier aan lazers, plasmageweren en rail guns. Deze hebben geen munitie maar wel een cooldown waar je rekening mee moet houden. Gamers die liefhebber zijn van close combat, kunnen kiezen voor zwaarden, bijlen en lansen voor mechs. Ook deze hebben geen munitie nodig, maar hier moet je zoals in een Dark Souls of Elden Ring, een goede timing hebben om effectief te zijn. Er zijn ook zogeheten Auxiliary wapens. Dit zijn als het ware gadgets die je in een encounter kunnen helpen. Denk aan een energie schild die schade absorbeert of een mijn die tot ontploffing komt als je vijand dichtbij komt. Er is genoeg variatie aan opties. Alle wapens voelen geweldig aan wanneer je een vijand raakt. Je voelt echt metaal breken door de kogels en rakketten die je op iemand afvuurt.

PvP multiplayer
Hoewel er geen co-op is in de single player story, is er wel online player versus player co-op multiplayer. Je krijgt pas toegang tot PvP wanneer je hoofdstuk 2 van het verhaal hebt voltooid. Zo weet From Software dat iedereen die PvP speelt, op een minimaal niveau is wat betreft het meesteren van mech gameplay.
Armored Core VI: Fires of Rubicon heeft een 3 versus 3 PvP-modus. Hier kom je op een open map en neem je het op tegen de mechs van drie anders spelers. Als je alle vijandelijke mechs kan uitschakelen, win je de wedstrijd. Er is ook 1 versus 1-modus waar je geen hulp krijgt en het dus alleen moet doen tegen een sterke mech van een andere speler. Deze wedstrijden kunnen behoorlijk intens worden waarbij rakketten om je oren vliegen. Ook dit is goed voor de replaywaarde. Bijna iedere PvP-wedstrijd voelt als een uniek baasgevecht. Armored Core VI: Fires of Rubicon heeft jammer genoeg geen ondersteuning voor cross-play. Je speelt dus enkel tegen spelers op hetzelfde platform. Wel kan je een privé kamers instellen om bijvoorbeeld een gevecht te creëren tegen een vriend.

Graphics en Performance
Armored Core VI: Fires of Rubicon is een mooie game, maar het zal je niet een wow-effect geven zoals bijvoorbeeld Elden Ring dat wel deed. Omgevingen zijn vaak vrij kaal en leeg, want je moet er snel doorheen vliegen. Rubicon 3 is niet hele mooie plaats om te bezichtigen, met veel gebouwen die zijn vernietigd en industrieterreinen van corporaties. De art direction van Armored Core VI: Fires of Rubicon is wel weer top waarbij met name de mechs, de interieurs van latere omgevingen in de story en het design van de bazen, geweldig zijn.
Wat betreft performance hebben wij op de PC op een Nvidia RTX 3080 Mobile, geen framedrops ervaren op 4K 60FPS op maximale settings. Op de consoles is er een dynamische resolutie van 1080p en 1440p op 60FPS of een Resolution Mode waarbij je speelt op een vaste 30 FPS, maar dan op een resolutie van 30FPS. Wat betreft polish is hier goed werk verricht. Wij zijn geen bug, crash of glitch tegengekomen. Dat is maar goed ook, want in een uitdagende game als deze wil je absoluut niet dat de game je in de weg zit.
Conclusie
Armored Core VI: Fires of Rubicon is een geweldige mech actie en strategiegame met de uitdaging en epische baasgevechten die je gewend bent van een From Software-game. Als je liefhebber bent van mech-games, dan is dit een must have. Persoonlijk is dit voor ons de beste mech-game tot nu toe. Het verhaal begint heel simpel, maar wordt gaandeweg meeslepend en mysterieus. Verhaal vertelling in deze game is niet voor iedereen, omdat het 90 % audio logs zijn, maar het schrijf en voice-over werk is heel goed gedaan. De graphics zijn mooi, de gameplay is geweldig en er is veel replaywaarden met herspeelbare missies, PvP-multiplayer en drie verschillende eindes. 2023 is al een top jaar met veel vette games en Armored Core VI: Fires of Rubicon komt daar gewoon bij. Dit is één van de beste games van het jaar.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties